Gilbert Swimberghe

1927 (Sint-Andries, België) – 2015 (Brussel, België)

In 1957 sloot Gilbert Swimberghe (°1927) zich aan bij het toonaangevende Brugse kunstenaars- en schrijverscollectief De Raaklijn. Voorzitter van deze vereniging was de auteur Paul De Wispelaere. Deze schreef later een fraai manifest bij de kunst van Swimberghe, waaruit dit fragment: “Dit is geen afbeelding van het menselijke maar een uitdaging van het menselijke, iets maken dat niet aan alle kanten dreigt open te barsten en uiteen te vloeien (…), een visioen van in zichzelf berustende volmaaktheid in vorm en kleur”.

Al vanaf de jaren vijftig waren driehoeken en vierkanten de dominante vormen in Swimberghes abstracten, maar zijn kleurgebruik onderging vanaf dan een voortdurende evolutie. De warme suggestieve kleuren van het expressionisme maakten om een hogere abstrahering te bereiken plaats voor schakeringen van wit. In de periode 1975-1980 schilderde hij overwegend in grijstonen.

Vanaf de jaren tachtig liet Swimberghe terug een graad van imperfectie toe in zijn schilderijen, en verving hij de zeer vlakke en gelijkmatige verfbehandeling door een stijl die in textuur en verf sporen naliet van het schildersproces. Nog later evolueerde zijn kleurenpalet van grijs over grijsblauw naar diepblauw.