Jan Saverys en de groep Art Abstrait

monografie

Historicus David Vermeiren werkt op het archief van Jan Saverys ° 1924 (zoon van Albert Saverys) en gaat via deze lyrisch-abstracte kunstenaar in op het ontstaan en het reilen en zeilen van deze belangrijke kunstenaarsgroep.

Samen met schilders zoals Roger Raveel richt Saverys in 1948 de groep La Relève op. In 1952 is hij medestichter van Art Abstrait in Brussel, de groep van onder meer Jo Delahaut en Pol Bury.

Doel van Art Abstrait is het bijeenbrengen van de jonge lichting Belgische abstracten en het gezamenlijk exposeren in binnen- en buitenland. Zowel geometrisch als lyrisch werkende kunstenaars worden erin opgenomen. Onder de lyrische kunstenaars tellen we Jan Burssens, Georges Carrey, Jean Milo én Jan Saverys. Bij de geometrisch abstracten vinden we Jo Delahaut, Jean Rets, Pol Bury, Leopold Plomteux en later ook Guy Vandenbranden en Kurt Lewy terug.

Deze bevattelijke monografie omvat de periode 1950 tot 1975, van Saverys’ vorming tot zijn artistieke volwassenwording en zijn rol binnen de groep Art Abstrait.

Vermeiren gaat verder in op het ontstaan en de werking van deze kunstenaarsgroep die de naoorlogse Belgische kunst heeft vernieuwd, aangevuld met archiefstukken en illustraties van kunstwerken door de Art Abstrait-leden (onder wie Pol Bury, Jo Delahaut, Jean Milo en Jean Rets) en een catalogusgedeelte met werk door Saverys uit 1950-1975.

 

128 pg.

Callewaert-Vanlangendonck Gallery

David Vermeiren

Nederlands / Engels

€40

bestel een exemplaar

Jan Saverys in zijn atelier
ca. 1959