Boy & Erik Stappaerts in dialoog met Luc Peire

expo

31 maart 2016 - 30 april 2016

Momenteel loopt in het Muhka de door Luc Tuymans gecureerde tentoonstelling “The Gap” waarin werk van Boy & Erik Stappaerts (1969) te zien is. Bovendien is het dit jaar precies honderd jaar geleden dat Luc Peire werd geboren. Reden te meer om het werk van Peire en Stappaerts te confronteren en in hun werk en leefwereld te duiken op zoek naar verwantschappen en verschillen.

© foto Jean Mil

De titel van de tentoonstelling verwijst in de eerste plaats naar de Environnement I-III die Luc Peire tussen 1965 en 1973 verwezenlijkte in Parijs, Mexico en Auckland City. Iedere Environnement bestaat uit een volledig omsloten rechthoekige ‘ommuring’. De formica zijpanelen zijn beschilderd met synthetische verven in verticale lijnen. Bodem en plafond bestaan uit spiegels. De binnengetreden toeschouwer ervaart een oneindige virtuele verticaliteit. In de expo worden schilderijen en grafiek van Peire getoond. Al deze werken getuigen van de diepgaande studie van de verticaliteit, die de kunstenaar na het verlaten van de figuratie begin jaren vijftig ondernam en die tot op het einde van zijn leven bleef duren.

Kunstenaar Boy & Erik Stappaerts studeert van 1989 tot 1993 aan het Sint-Lucas instituut in Brussel. Hij sloot zich in die periode wel eens op in een Environnement van Peire. Stappaerts komt al vroeg tot het besef dat het als kunstenaar nagenoeg onmogelijk is om te ontsnappen aan de kunstgeschiedenis. Ieder nieuw kunstwerk refereert noodgedwongen aan werk uit het verleden. Om aan die invloeden te ontsnappen ontwierp Stappaerts een virtuele environment: het B & E. S. Institute. Dit instituut bevat onder meer een museum, een archief en een databank. Deze databank bestaande uit ‘objects and backgrounds’ vormt de spil van Stappaerts creatieve proces. In de tentoonstelling zijn tekeningen, opgebouwd uit verschillende lagen kalkpapier te zien. Deze tekeningen worden gescand en nadien vectorieel omgezet met een digitaal tekenprogramma en vormen zo de databank waaruit de door de kunstenaar zo genaamde polarisation, conflict en noise paintings ontstaan. Naast deze tekeningen, die een uniek inzicht geven in de werkwijze van Stappaerts, worden noise paintings, edities en een sculptuur getoond.