Jef Meyer

1989 (Antwerpen, België)

Jef Meyer werkt voornamelijk met beton, zijn favoriete materiaal. Tijdens het voorbereidingsproces experimenteert hij met vormen, soorten zand, verschillende lagen en pigmenten. Zo creëert hij bewust reliëfs, figuren en structuren in zijn werk.

Afhankelijk van welke soorten zand hij combineert, bepaalt hij de uiteindelijke tekeningen en kleurnuances en toont hij de veelzijdigheid van zijn materiaal. Het spel tussen een delicate glans en een mat effect, licht en schaduw, ontstaat eveneens tijdens de creatie. Dit zorgt voor een subtiele beweging. Soms lijken zijn werken bijna marmer en veel mensen denken dat het achteraf gepolijst wordt, maar er komt geen nabewerking aan te pas.

Alles wat tijdens het proces organisch ontstaat, zoals onregelmatigheden of barsten, maken deel uit van zijn werk. Het beton behoudt zijn compromisloos karakter.

Het werk van Jef Meyer is beïnvloed door brutalisme en minimal art. Daarom is ook de omgeving belangrijk en bepalend.  Soms komt het werk niet in een kader, waardoor de muur of de ruimte fungeert als frame. Hierdoor situeert Meyers oeuvre zich ergens tussen beeldhouwen, schilderen en architectuur.